Apple heeft vandaag haar nieuwe Data and Privacy-website gelanceerd, waarmee Apple-gebruikers alles kunnen downloaden wat Apple persoonlijk met uw account associeert, van Apple ID-info, App Store-activiteit, AppleCare-geschiedenis tot gegevens die zijn opgeslagen in iCloud zoals foto’s en documenten. Dit is momenteel alleen beschikbaar voor accounts van de Europese Unie, om te voldoen aan GDPR, en zal de komende maanden wereldwijd worden uitgerold.

Er zijn ook eenvoudige snelkoppelingen om uw informatie bij te werken, uw account tijdelijk te deactiveren en opties om het permanent te verwijderen. Hier is hoe het te doen …

Met de nieuwe online tools kunnen klanten een kopie krijgen van alle gegevens die zijn gekoppeld aan een Apple ID. U kunt accountgegevens en inlogrecords en gegevens opvragen, zoals contacten, agenda’s, notities, bladwijzers, herinneringen, foto’s en documenten. Apple slaat ook informatie op zoals app-gebruiksstatistieken voor Apple Music en Game Center, een aankoopgeschiedenis van items die zijn gekocht in de App Store en iTunes Store, AppleCare-ondersteuningsgeschiedenis en marketingrecords.

Alleen gegevens die persoonlijk identificeerbaar zijn, zijn hier te vinden. Dit kan allemaal worden gedownload met een paar simpele klikken op de privacy-portal. Opmerking gegevens zoals iCloud-foto’s zullen lang duren om te genereren omdat er potentieel tientallen gigabytes aan bestanden zijn.

Het kan een week duren om de downloads voor te bereiden. Apple waarschuwt u wanneer de gegevens klaar zijn om te downloaden en wordt na 2 weken automatisch verwijderd.

Hoe een kopie van uw Apple ID en iCloud-gegevens te downloaden

Om een ​​kopie van uw gegevens te verkrijgen, logt u in op privacy.apple.com. Opmerking deze functie is momenteel alleen beschikbaar voor klanten in de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Het wordt later dit jaar internationaal uitgerold.

  Hoe u uw iPhone- en iPad-vergrendelingsscherm kunt beveiligen

Selecteer de koppeling Aan de slag onder de kop ‘Een kopie van uw gegevens verkrijgen’.

U kunt dan eenvoudig de vakjes aanvinken van de gegevenscategorieën die u wilt downloaden. Je kunt op ‘Alles selecteren’ klikken om alles te kiezen. iCloud Photos, Mail en Drive zijn gescheiden in een aparte lijst omdat deze gegevens uitzonderlijk groot kunnen zijn. Druk vervolgens op Doorgaan.

U kunt nu selecteren wat uw maximale maximale bestandsgrootte is. Apple zal de gegevens opsplitsen in brokken, tot een maximum van 25 GB. Selecteer een formaat en druk op Doorgaan. Uw gegevensaanvraag is nu bezig. U ontvangt een e-mail wanneer de bestanden beschikbaar zijn om te downloaden.

Apple zegt dat het alle gegevens in standaard-compatibele formaten biedt. Dit betekent dat het kan worden gebruikt als een manier om al uw gegevens naar een nieuwe cloudservice te verplaatsen en om klanten op een transparante manier te laten zien welke gegevens Apple bij u bewaart (heel weinig).

Hoewel deze functies later in het jaar voor andere regio’s worden uitgerold, kunnen alle klanten gegevenscorrecties aanvragen, hun account deactiveren of verwijderen. U kunt dit doen door de links op de hoofdpagina te volgen.

Deactivering betekent dat Apple stopt met het verwerken van gegevens met betrekking tot uw Apple ID. Je hebt geen toegang tot winkelaankopen via iTunes, iBooks of de App Store. U kunt geen toegang krijgen tot enige iCloud-gegevens of iCloud-services zoals FaceTime of iMessage gebruiken. Zie hier voor meer voorwaarden over deactivering van accounts.

Je snijdt je letterlijk af van de door Apple verbonden wereld. Apple zal alle deactivatieverzoeken verifiëren om misbruik te voorkomen. Apple verwijdert uw gegevens niet, het voorkomt dat iemand – inclusief Apple – toegang heeft tot het account terwijl het account is gedeactiveerd. U kunt het account opnieuw inschakelen door u opnieuw aan te melden bij het privacyportaal en ervoor te kiezen het opnieuw te activeren.

  Het verbieden van end-to-end versleuteling door Trump-team - iTricks

Permanente schrapping gaat nog een stap verder en vraagt ​​in wezen Apple om alle gegevens die ze op je hebben opgeslagen te verwijderen – voor altijd. Dit proces is niet omkeerbaar als het eenmaal is geïnitieerd.

Apple heeft deze functies net op tijd geïmplementeerd om te voldoen aan de nieuwe GDPR-regelgeving die aan het einde van de maand van kracht wordt. Vanwege Apple’s sterke houding ten aanzien van privacy, zijn er echt niet veel verrassingen in welke informatie wordt verzameld op de servers van Apple.

Volgens de GDPR-verordening moeten internetbedrijven alle EU-burgers laten zien welke persoonlijk identificeerbare gegevens zij over hen opslaan. Apple heeft echter beloofd om deze tools uiteindelijk te gebruiken voor alle Apple-gebruikers, wereldwijd.